Graţie, eleganţă şi performanţă pe covorul de concurs

Petre Apostol – CSM Ploieşti.ro

 

Fără să ştie prea multe despre ceea ce înseamnă gimnastica ritmică, Alexandra Denisa Stoian a păşit pe covorul de antrenament fermecată de eleganţa acestei discipline sportive. Nici nu îndrăznea să se gândească atunci că va deveni una dintre gimnastele în care, în prezent, România îşi pune speranţe pentru viitor în această disciplină olimpică.

Născută în 2003, face parte din secţia de gimnastică ritmică de la Clubul Sportiv Municipal Ploieşti încă de la înfiinţarea sa, din februarie 2008, fiind singura din acea primă selecţie realizată de antrenoarele Liliana Băescu şi Simona Puiu care mai este în cadrul grupării. Nu a durat mult timp până şi-a arătat talentul, iar gimnastica ritmică i-a oferit micuţei sportive ploieştene un drum în viaţă, pe care aceasta l-a împodobit cu multe medalii naţionale şi internaţionale. Şi nu se află decât la începutul său în lumea mare a gimnasticii ritmice.

„Prima dată când am văzut-o, era foarte mică. Nici nu ne gândeam că va ajunge unde este acum în gimnastica ritmică”, ne-a spus antrenoarea coordonatoare a secţiei ploieştene, Liliana Băescu.

De asemenea, antrenoarea Simona Puiu a adăugat: „Denisa face parte chiar din prima selecţie pe care am realizat-o. S-a dezvoltat frumos, învaţă rapid şi are motivaţie pentru a repeta zilnic”.

În 2009 a cucerit prima medalie, la Cupa Primăverii, organizată la Ploieşti. Au urmat apoi multe alte preformanţe, iar prima prezenţă pe podium în cadrul unui campionat naţional s-a înregistrat în 2011, când a devenit vicecampioană cu echipa clubului ploieştean. Tot în 2011 a câştigat şi primele medalii la concursuri internaţionale, iar în 2012 a repetat performanţa de la Naţionale.

În 2013 a făcut pasul către lotul naţional, după ce a devenit campioană a ţării la coardă şi a câştigat medalia de argint la Cupa României. La finalul anului se vedea selecţionată pentru prima dată în cadrul unui stagiu centralizat al lotului României, sub îndrumarea antrenoarei emerit Maria Gîrbă, care a pregătit pe cele mai mari gimnaste ale ţării.

Anul următor a avut ocazia de a participa sub culorile tricolorului la Turneul Internaţional „Irina Deleanu Cup”, de la Bucureşti, în afara competiţiei, deoarece nu era încă junioară. Tot în 2014 a devenit vicecampioană naţională cu echipa, vicecampioană la coardă şi la minge şi medaliată cu bronz în concursul individual, iar la Cupa României a urcat pe a treia treaptă a podiumului. Iar rezultatele înregistrate au făcut ca oficialii forului naţional să o nominalizeze între cele mai valoroase zece sportive ale ţării, reprezentând prima performanţă de acest fel pentru gimnastica ritmică de la CSM Ploieşti.

În acest an, şi-a mai adăugat în palmares un număr extraordinar de 16 medalii la turnee internaţionale şi a fost invitată din nou la Turneul Internaţional „Irina Deleanu Cup”, desfăşurat cu ocazia disputării etapei din Cupa Mondială de la Bucureşti. Acum se pregăteşte intens pentru participarea la Campionatele Naţionale programate luna viitoare, la care urmăreşte să confirme performanţele anterioare.

Elevă în clasa a VII-a la Liceul Tehnologic de Servicii „Sfântul Apostol Andrei” din Ploieşti, Denisa Stoian visează să calce pe covorul de concurs de la Jocurile Olimpice, obiectiv pentru care se pregăteşte zi de zi în sala clubului ploieştean. „Gimnastica ritmică este un sport elegant, care consider că mi se potriveşte. Vreau să muncesc ca să ajung cât mai departe, marea mea dorinţă fiind Jocurile Olimpice”, ne-a mărturisit gimnasta ploieşteană de 12 ani.

Unele sportive au un anumit obiect preferat sau unul la care se simt mult mai în largul lor atunci când se află în concurs. Pentru Denisa, însă, nu există aşa ceva: „Toate obiectele îmi plac la fel de mult. Nu aş putea departaja în favoarea vreunuia. Îmi place gimnastica ritmică şi încerc să mă descurc la fel de bine la toate obiectele”.

Fără să existe o instituţie de învăţământ cu program sportiv în Ploieşti, Denisa Stoian se confruntă şi cu o mare problemă pe timpul anului şcolar, deoarece trebuie să fie prezentă şi la orele de la şcoală, să-şi facă lecţiile şi să se antreneze în fiecare zi cel puţin câte patru ore. Iar în gimnastica ritmică la nivelul senioarelor de top se realizează antrenamente de câte şase ore în fiecare zi, timp de şase zile pe săptămână, nivel la care va trebui să ajungă oricine doreşte să pătrundă în topul mondial.

Programul sportivei ploieştene este unul foarte încărcat, mai ales pentru vârsta sa, dar aceasta nu pare foarte îngrijorată, deoarece îşi urmează un vis, şi încearcă să îmbine totul cât mai bine pentru ca rezultatul final să fie cel dorit.

Modelul său din gimnastica ritmică mondială îl reprezintă chiar cea mai valoroasă sportivă din prezent, rusoaica Yana Kudryavtseva, care este de 13 ori medaliată cu aur la Campionatele Mondiale, fiind şi pe primul loc în clasamentul mondial.

Chiar dacă mai are uneori emoţii la intrarea în concurs, după cum mărturiseşte, totuşi, la numai 12 ani, Denisa Stoian ştie ceea ce vrea, are încredere în ceea ce face, având alături două antrenoare profesioniste care o susţin, şi speră ca visul său să devină într-o zi realitate. Iar zorii acelei zile încep deja să se vadă la orizont.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.