Hipodromul Ploieşti: armăsarul Calypso a câştigat Derby-ul de Trap al României!

Hipodromul Ploieşti: armăsarul Calypso a câştigat Derby-ul de Trap al României!

Tribunele Complexului Hipodrom Ploieşti au fost neîncăpătoare astăzi, aproape 2000 de iubitori ai hipismului ţinând să asiste la cea mai importantă reuniune a anului, cea în care s-a ţinut Derby-ul de Trap al României. Cursa vedetă nu a fost însă singurul punct de atracţie al zilei, pentru că, în total, au fost şapte curse de trap, între care şi una internaţională – Criteriul cailor de 4 ani, întrecere în cadrul Campionatului Mediteranean al Driverilor -, două curse de galop, anume Premiul HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Apprentice World Championship şi Premiul HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship, precum şi o atractivă cursă de ponei: Premiul Sheikha Lateefa Bint Mansoor Bin Zayed Al Nahyan – International Pony Race. Acestora li s-a adăugat un nou show spectaculos de dresaj oferit de “Vrăjitorul de cai”, Miron Bococi, dar şi oportunitatea, speculată de mulţi dintre iubitorii hipismului, de a paria pe cursele din program, în agenţia Fortuna deschisă în această săptămână în incinta Hipodromului Ploieşti.

Cea mai importantă cursă a zilei, Derby-ul de Trap al României, a fost a treia în programul zilei şi a propus duelul anticipat de specialişti: Calypso RM, condus de Vasile Gheorghe, versus Veritable Yankee, avându-l în sulky pe Mihai Păun! Şi, la fel ca în Premiul de încercare, din urmă cu două săptămâni, Calypso şi-a dozat mai bine efortul şi a reuşit ca, pe final, să fure victoria şi să fie declarat cel mai bun cal indigen în vârstă de 4 ani! Iar driverul Vasile Gheorghe, „Basarab” cum este cunosscut pe Hipodrom, să bifeze cel de-al treilea Derby de Trap al României consecutiv, după succesele din 2017, cu Star Nobel, şi 2018, cu Speedy Nobel. Festivitatea de premiere a fost oficiată de un oaspete de marcă al Hipodromului, Alteţa Sa Regală Principesa Maria, şi de directorul adjunct al CSM Ploieşti, Lucian Rădulescu.

Extrem de interesantă a fost şi cursa internaţională Criteriul cailor de 4 ani, ce face parte din Campionatul Mediteranean al Driverilor. Şase driveri din tot atâtea ţări europene, cărora li s-a adăugat, în afara concursului, celebrul Jos Verbeeck, au concurat pe cai puşi la dispoziţie de ţara gazdă a etapei, învingător ieşind maltezul Clint Vassalo. A lipsit, din păcate, din motive… birocratice, algerianul Noureddine Tiar. Românul Mihai Păun a venit al 5-lea, concurând cu iapa Zikka BD. Festivitatea de premiere a fost oficiată de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Oprea.

Celelalte curse de trap ale zilei au fost câştigate de Gazette de Cym (Premiul Hemeiuş), Dona Pilar şi Saya Best CD „la fotografie” (Premiul Phonixy), Calligenia BMW (Premiul Hera – Fortuna Gold), Girus du Patural (Premiul Sofia) şi General de Bry (Premiul Hinsar – Fortuna Silver).

Cursa rezervată poneilor i-a revenit „piticului” Morcovel, condus de Nicola Ivan, iar cele două curse de galop au fost câştigate de Ferment, condus de Valentin Atanasov (Apprentice), respectiv Nordika, jokeu Deniel Alyson (Ladies).

Poate cel mai gustat moment al reuniunii a fost spectacolul de dresaj oferit de Miron Bococi, românul stabilit de 15 ani la Barcelona care a făcut o adevărată artă din simbioza cu caii şi s-a întors pe Hipodromul Ploieşti pentru a încânta cu un show cu cinci cai. Feeling, Bruce, Talisman, Sol şi Capricho au respectat cuminţi toate comenzile „Vrăjitorului de cai” şi, timp de circa 20 de minute, tribunele au savurat „Miron Boboci’s Free Style Horse Show”, răsplătind cu ropote de aplauze „numerele” propuse de Miron şi caii lui.

Una peste alta, a fost o reuniune completă, cu zece curse interesante şi un show de dresaj captivant, pe parcursul căreia niciunul dintre oaspeţii, printre care s-au numărat şi ambasadorii Rusiei şi al Emiratele Arabe Unite, dar oficialităţi locale, nu a avut motive să se plictisească de-a lungul celor 5 ore ale evenimentului.

Partenerii Complexului Hipodrom Ploieşti pentru reuniunea de astăzi au fost: Casa de pariuri Fortuna, Federaţia Hipică Română, Asociaţia Română a Calului Arab de Curse, Asociaţia Calului de Trap, Federaţia Română de Trap, Hotel Alexandros, Oltina, Horse Cloud România, Hotel GP, Radio Prahova, RepublikaNews, Fapt Divers, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti, SGU Ploieşti.

Următoarea reuniune hipică de pe Hipodromul Ploieşti va avea loc sâmbătă, 13 iulie, atunci când se va ţine Premiul de Consolare, alergare semiclasică rezervată participanţilor din Derby-ul de Trap al României, cu excepţia calului câştigător, Calypso.

Rezultate oficiale ale reuniunii:

Proces verbal al comisiei de arbitraj:

Galerie foto: