Trei puncte de (Min)aur, în ultima secundă!

Trei puncte de (Min)aur, în ultima secundă!

Handbaliştii de la CSM Ploieşti au confirmat forma bună din ultima vreme şi au reuşit, în această seară, să obţină o nouă victorie importantă în play-out-ul Ligii Naţionale, în faţa fostei campioane, Minaur Baia Mare. A fost 28-27 (16-12) pentru băieţii noştri la capătul unui meci nebun, tensionat, cu o repriză secundă punctată de multe răsturnări de situaţie şi un final, conform clişeelor, „nerecomandat cardiacilor”. Golul decisiv a venit la ultima fază a partidei, dintr-un „7 metri” transformat de Turcu, unul dintre eroii CSM-ului în confruntarea din această seară, alături de Szopka, imperial în poartă, Capotă, determinat în defensivă şi letal în atac, în special în prima repriză, Stăncioiu, precis din extremă şi de neoprit pe contraatac sau Zamfir, care s-a luptat enorm în apărare şi a apărut excelent pe semicercul advers în repriza secundă, când a şi înscris trei goluri.

Meciul a început echilibrat, Minaur distanţându-se la 3-1, dar fiind egalată rapid după golurile lui Capotă şi Stăncioiu. Mai mult, acelaşi Capotă, extrem de inspirat şi incisiv în debut, a adus imediat CSM-ul în avantaj, la 4-3 şi 5-4, fiind la originea primei desprinderi ploieştene. Elevii lui Dragoş Dobrescu s-au dus la 8-5 (minutul 14), forţându-l pe Raul Fotonea să solicite time-out, dar jocul a continuat să curgă în favoarea băieţilor noştri, Turcu fiind cel care a preluat de la Capotă rolul „călăului” celor doi portari băimăreni, Pop şi Simulescu, trimişi pe rând între buturi de tehnicianul oaspeţilor. Cu Turcu marcând patru goluri consecutive s-a ajuns la 13-7 (minutul 22), care avea să şi fie, de altfel, cea mai mare diferenţă din meci. Conducătorul de joc ploieştean a fost imediat luat „om la om” şi ecartul s-a mai redus, intrându-se la cabine cu 16-12 şi ceva nervi, după o lovitură de la „9 metri” executată neinspirat de Sadoveac, în ultima secundă, în pieptul aceluiaşi Turcu.

CSM-ul părea în control chiar şi în debutul părţii secunde, când a răspuns bine primei tentative a vizitatorilor de la reveni în meci: de la 17-13 s-a făcut 17-16 (39), dar au urmat patru goluri ale noastre, dintre care trei marcate de Stăncioiu, şi 21-16 părea un scor liniştitor, cu 14 minute înainte de final. A fost 23-19 la intrarea în ultimele zece minute de joc, moment în care, pentru noi, parcă s-a stins lumina preţ de câteva faze. Nu ne-a ieşit nimic în atac, iar Minaur a recuperat pas cu pas, Mureşan, Bera, Albert Cristescu, iar Mureşan şi Sadoveac punctând consecutiv pentru un 23-24 incredibil la un moment dat. Era minutul 54 şi Dragoş Dobrescu a solicitat time-out, pentru a-şi readuce elevii în joc. Zamfir şi Al. Farcaş au întors scorul într-un singur minut, dar Marta şi Sabou au legat, şi ei, două goluri şi oaspeţii erau din nou în avantaj: 25-26 (minutul 56). După ce Turcu, Al. Farcaş şi Hodorogea rataseră de la „7 metri”, Capotă a avut sânge rece şi a egalat din lovitură de penalitate, pentru ca, la atacul următor, Zamfir să pună un gol avans pentru CSM pe tabelă (minutul 58). La cealaltă poartă, Szopka şi-a continuat recitalul punctat de intervenţii excelente cu o paradă în faţa lui Sadoveac, tot la o fază de „7 metri”, dar meciul nu era jucat. Am pierdut atacul următor, pe o fază în care s-a dictat uşor „forţare” la Botezatu, iar Buşecan, pe contraatac, a fost împins în momentul şutului şi a scos o nouă lovitură de pedeapsă pentru Minaur. Sadoveac s-a întors să-l înfrunte din nou pe Szopka şi a reuşit să înscrie cu 13 secunde înainte de final, ambele formaţii fiind aproape să bifeze a doua remiză consecutivă, după cele din runda anterioară. Numai că, în secundele rămase, Botezatu a apărut „ca din pământ” pe semicerc, a fost blocat de Bera în momentul şutului şi arbitrii au dictat încă un „7 metri” atunci când ceasul tabelei „s-a înţepenit” la 60:00. Au urmat proteste ale oaspeţilor, vehementul Bera alegându-se cu un „roşu” direct şi ajungând în tribună, iar Turcu şi-a asumat executarea loviturii decisive, prezentându-se faţă în faţă cu Răzvan Pop. O fentă, două, o fandare laterală şi a urmat şutul în stânga portarului, golul făcând ca sala să explodeze de bucurie pentru o primă victorie importantă reuşită astfel, în ultima secundă, de una dintre echipele de handbal ale clubului, în ultimul an. Un succes meritat, venit cu sprijinul unei galerii care i-a încurajat ca niciodată pe băieţi, şi extrem de important într-o etapă în care lupta din play-out s-a încins şi mai tare după ce primele două clasate au pierdut în această seară. Singurul motiv de tristeţe a fost reprezentat de accidentarea din final a lui George Stăncioiu, unul dintre cei mai buni jucători ai echipei în ultimele etape alegându-se, se pare, cu o fractură la unul dintre degetele mâinii stângi. Vom reveni pe marginea acestui subiect.

Băieţii vor avea parte doar de o mini-vacanţă de Paşti, în condiţiile în care îi aşteaptă, pe 7 şi 11 mai, alte două meciuri importante în Sala Sporturilor Olimpia, cu HC Vaslui şi Danubius Galaţi.

CSM Ploieşti – Minaur Baia Mare 28-27 (16-12)

Sala: „Olimpia”. Spectatori: 500.

CSM Ploieşti: Szopka – Tărîţă, Dediu (2 goluri), Zamfir (3), Capotă (7, 1 din „7 metri”), Al. Farcaş (1), Stăncioiu (5). Au mai jucat: Antonaru – Turcu (9 goluri, 3 din „7 metri”), Botezatu (1), Hodorogea. Antrenor: Dragoş Dobrescu.

Minaur: Pop – Sadoveac (6, 3 din „7 metri”), Mureşan (8), Popescu, Alb. Cristescu (2), Sabou (3), Bera (5). Au mai evoluat: Simulescu – B. Mihai, Buşecan (1), Marta (2). Antrenor: Raul Fotonea.

Arbitri: Gabriel Badiu şi Ioan Barbu (ambii din Cluj).

Observator FRH: Iulian Enache (Braşov).

Statisticile partidei

Aruncări „7 metri”: 7/3 ratate (Al. Farcaş, Turcu, Hodorogea) – 4/1 ratată (Sadoveac).

Eliminări „2 minute”: 8 (Capotă – 3, Zamfir – 2, Al. Farcaş – 2, Tărîţă) – 6 (Sadoveac – 2, Mureşan, Buşecan, B. Mihai – 2).

Cartonaşe roşii: Capotă (3 eliminări), Bera (60).

Play-out – Etapa a V-a

CSM Ploieşti – Minaur Baia Mare 28-27 (16-12)

HC Vaslui – Danubius Galaţi 41-29 (20-14)

CSM Focşani – Energia Târgu Jiu 29-27 (16-11)

Clasament play-out

1. Energia Târgu Jiu – 31 puncte

2. Minaur Baia Mare – 29 puncte

3. CSM Ploieşti – 24 puncte

4. Handbal Club Vaslui – 23 puncte

5. CSM Focşani – 22 puncte

6. Danubius Galaţi – 1 punct

Etapa a VI-a (sâmbătă, 7 mai): CSM Ploieşti – HC Vaslui, Danubius Galaţi – Energia Târgu Jiu, CSM Focşani – Minaur Baia Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.