„Thriller” cu final fericit și calificare la turneul de promovare!

„Thriller” cu final fericit și calificare la turneul de promovare!

La capătul unui meci maraton, în care au făcut cale întoarsă, în repetate rânduri, de la agonie la extaz, baschetbaliștii de la CSM Ploiești și-au asigurat, în această seară, o victorie prețioasă în faţa BCM Baia Mare, care le oferă biletele la turneul de promovare în Liga Națională. A fost un nou capitol scris cu pricepere, dârzenie și entuziasm de către echipa lui Eugen Ilie, care, după principiul „pașilor mărunți”, demonstrează că este capabilă de lucruri mărețe nu doar în Liga I, ci și în perspectiva accederii în primul eșalon.

Încurajați din tribună de Cătălin Burlacu, președintele onorific al secției de baschet de la CSM Ploiești, dar și de directorul clubului, Cezar Stoichiciu, şi de viceprimarul cu atribuţii de primar, Cristian Ganea, băieții lui Eugen Ilie au avut un start ezitant de partidă. Defensiva gazdelor le-a permis puncte ușoare americanilor Thomas și Abdul-Awwel, pentru 0-6 (min 3), asta în vreme ce, sub panouri, Dohi s-a evidențiat la recuperare, fiind omul potrivit la locul potrivit pentru băimăreni, în multe momente. Coșul cu fault reușit de Ionescu nu s-a dovedit suficient pentru a-i scoate din criză pe „alb-albaștri”, astfel încât Eugen Ilie a cerut timp de odihnă, în tentativa de a-și calma elevii și de a tăia elanul adversarilor. Mesajul primit a fost înțeles doar pe jumătate de către jucătorii noștri, întrucât, dacă în plan ofensiv lucrurile au început să se miște, apărarea a continuat să fie una pe alocuri fragilă, în special la recuperare, unde mingile prinse la panou de Dohi sau „tip-in”-urile lui Thomas au mărit și mai mult ecartul: 14-31 (min 12).

A fost momentul în care Eugen Ilie „a schimbat liniile”, reintroducând titularii și cerându-le acestora o atenție sporită în defensivă, unde „zona” aleasă a început să-i încurce pe maramureșeni. Thomas și Abdul-Awwel au dat semne de oboseală în ultimele cinci minute ale primei reprize, pentru ca, la celălalt capăt al terenului, acțiunile „coast to coast” în tranziție, marca Ionescu și Ciotlăuș, completate de siguranța de la libere arătată de Casale, să strângă puțin diferența.

Din păcate pentru băieții noștri, pauza nu s-a dovedit un sfetnic bun, câtă vreme, în primele patru minute ale părții secunde, CSM Ploiești a pus un singur coș pe tabelă din acțiune, obligând banca tehnică să solicite retrasarea schemelor de joc. Ploieștenii au trecut din nou în „zonă”, încercând să limiteze culoarele către propriu panou, dar Tohătan a avut grijă să spargă la interior și să livreze pase către jucătorii veniți din linia a doua, care au avut de îndeplinit o simplă formalitate.

Aflați la „-18” pe tabelă (38-56), la jumătatea penultimului sfert, prahovenii au strâns rândurile și, printr-o bună organizare în defensivă, unde au înghesuit pe cât posibil „vopseaua”, oferind, ulterior, fluiditate atacului, au reușit să rămână în meci grație celor două triple plantate de Movileanu, scor 44-56 (min 26), imitat de Dumitrescu, printr-un „buzzer”, pentru 51-60 (min 30).

Văzând că adversarul dă semne de oboseală, dar că, mai ales, evoluția lor colectivă a ajuns la un alt „rating”, ploieștenii au prins și mai multă încredere și au revenit în joc la momentul oportun. Ciotlăuș, prin trei coșuri consecutive din acțiune, a ridicat tribunele în picioarele, pentru 60-65 (min 33), iar Ionescu, pe finalul atacului, a strâns diferența la o singură posesie. „Magia” din jocul gazdelor a continuat să producă acte de sclipire în plan ofensiv, astfel încât, în minutul 35, tabela indica pentru prima dată avantaj în dreptul CSM-ului, 66-65, după reușita lui Căpușan.

Reveniți în atac, băimărenii s-au hazardat și Abdul-Awwel a oferit un „airball” de toată frumusețea, făcându-l pe Sebastian Man să protesteze la masa oficială pentru un presupus fault al lui Ciotlăuș, care a avut grijă să-l lase fără aer pe american, în partea secundă. Gîrbea, din zero grade, din pasa lui Ionescu, a readus echipa noastră la conducere, dar „show”-ul nu s-a oprit aici! Ionescu, de unul singur, printr-o pădure de mâini, a strecurat mingea în coș, scor 72-69, dar americanii oaspeților au răsturnat tabela la intrarea în ultimul minut. La următorul atac, Căpușan a înscris, dar Thomas l-a copiat, iar Ionescu a poposit la libere într-un moment de maximă tensiune, izbutind să ducă meciul în prelungiri, asta și cu ajutorul lui Gârbea, care s-a apărat exemplar la Abdul-Awwel, la ultima fază.

Fără Ciotlăuș, eliminat pentru cumulul de faulturi, CSM Ploiești a avut nevoie de sclipirile lui Dumitrescu și Căpușan, dar și de sângele proaspăt al defensivei, pentru a arunca zarurile decisiv. La 83-80 (min 45), maramureșenii au revenit în atac pentru a forța egalarea, dar Dăscălescu s-a pierdut cu firea, la linia de fault, iar, pe atacul următor, Ionescu a avut grijă să ambaleze o victorie echivalentă cu prezența la turneul de promvoare.

CSM Ploiești – BCM Olimpic Baia Mare 85-80 (30-41, 76-76)

Scorul pe sferturi: 14-27, 16-14, 23-21, 23-14 / 9-4 în prelungiri

CSM Ploiești: Ionescu, Ciotlăuș, Casale, Ene, Căpușan.

BCM Olimpic Baia Mare: Tohătan, Thomas, Abdul-Awwel, Corneanu, Dohi.

Sala: „Olimpia”. Spectatori: 400.

CSM Ploiești: Movileanu (6), Ciotlăuș (19, 5gp), Dumitrescu (9), Ene (4), Dogaru, Neagoe, Gavrilă, Gîrbea (5), Scărlătescu, Căspușan (13), Ionescu (23), Casale (6). Antrenori: Eugen Ilie (principal), Cătălin Ștefănescu (secund).

BCM Olimpic Baia Mare: Murgu, Tohătan (11, 5gp), Dumitru, Porumb, Corneanu (16, 5gp), Abdul-Awwel (17), Florea (4), Dohi (11), Donca (3), Dăscălescu, Thomas (18, 5gp). Antrenori: Sebastian Man, Dan Donca.

Arbitri: Valentin Negrea (Constanța), Alexandru Ivan (Târgoviște), Bogdan Badea (București).

Comisar FRB: Bogdan Bădilă (București).

w600_baschetbmretur

Leave a Reply

Your email address will not be published.