S-au păstrat pentru campioană: CSM Ploieşti – Minaur 25-24 (14-11)

După cinci etape de „hibernare”, în care au alternat jocurile bune cu cele mai puţin reuşite, fără a izbuti, însă, să obţină vreun punct, handbaliştii de la CSM Ploieşti au „explodat” în această seară, producând prima mare surpriză a Ligii Naţionale: au învins campioana Minaur Baia Mare, în Sala „Olimpia”, cu 25-24! A fost un meci în care, în sfârşit, băieţii antrenaţi de Ion Nicolae şi Dragoş Dobrescu nu au mai risipit aiurea situaţii favorabile, s-au apărat la fel de bine pe toată durata celor 60 de minute, au avut trei portari care au reuşit să ajute atunci când a fost nevoie de ei şi s-au comportat ca o ECHIPĂ, relevant fiind şi faptul că nouă dintre cei 12 jucători de câmp folosiţi au înscris cel puţin o dată. Jocului „pe vârfuri” prezentat de campioana României, parcă încurcată de… formalitatea unei deplasări la Ploieşti între două partide de Champions League, băieţii noştri i-au răspuns cu un handbal muncit, cerebral, jucat în multe momente pe greşeala adversarului. Un adversar care a fost mult prea nervos şi preocupat de deciziile arbitrilor, uitând să joace handbal de calitate, aşa cum te aştepţi din partea campioanei en-titre.

Partida a început cu goluri puţine, cele două formaţii fiind parcă mai preocupate să nu primească, decât să înscrie. Jucătorii de la Minaur au avut piepturile puţin cam bombate, deşi rezultatele din acest sezon nu le prea dădeau motive, iar, de partea cealaltă, ploieştenii au arătat ca un boxer care ştie că întâlneşte un adversar de calibru superior, dar simte că acesta nu e în cea mai bună formă şi are destule puncte vulnerabile. Dragnea a deschis scorul în minutul 3, Zamfir a făcut 2-1 abia în minutul 8, iar la 4-2, venit şi după o primă eliminare a portarului-comentator Tatai, elevii lui Dragoş Dobrescu începeau să creadă în şansa lor. Ivancsik, cu o „dublă” şi Aflitulin păreau să fi pus rapid capăt iluziei ploieştene, întorcând scorul la 4-5 (16), dar cine ar fi crezut că acela avea să fie singurul moment în care oaspeţii au condus la Ploieşti? Zamfir, Botezatu şi Dragnea au legat trei goluri ale CSM-ului, „de vină” fiind şi Antonaru, care a apărat în situaţii de „unu la unu” cu Ivancsik şi Bera, iar Lars Walther a cerut time-out la 7-5 pentru Ploieşti. Scorul s-a strâns la 8-7, dar alte trei reuşite ale băieţilor noştri au dus la cea mai mare diferenţă consemnată în meci: 11-7 (25). La pauză s-a intrat însă doar cu trei goluri în favoarea CSM-ului, trei reuşite consecutive ale ucraineanului Ostrousko ţinând campioana în meci: 14-11.

Imediat după reluare, M. Dumitru a apărat un „7 metri” la Ivancsik, iar ploieştenii au reuşit să păstreze avansul de trei goluri până în minutul 40: 18-15. A fost momentul în care oaspeţii au forţat şi au fost aproape să egaleze, venind la un singur gol de CSM: 19-18 (43), 20-19 (45). Tărîţă şi Turcu au refăcut diferenţa de 3 „lungimi”, Walther a cerut din nou time-out şi a apelat la conducătorul de joc titular, Aflitulin, dar elevii lui Dragoş Dobrescu înţeleseseră că nu mai pot rata încă o dată victoria după ce joacă bine 50 de minute. Iar campionii n-au avut prea multe şanse să întoarcă meciul. Szopka a apărat în faţa lui Bera, apoi Turcu a făcut, din „7 metri”, 24-21 şi, chiar dacă Minaur a venit iar la un gol, 24-23, ploieştenii au reuşit să-şi adjudece cele trei puncte, deşi ultimele două minute au fost dramatice. Turcu a marcat pentru 25-23 (58), Ghiţă a făcut 25-24, Dragnea a tras în bară pe atacul nostru, dar Antonaru a avut intervenţia serii, parând şutul lui Bera, din extrema stângă (60). CSM-ul a stat în atac în ultimele secunde, nervii oaspeţilor vărsându-se asupra arbitrilor şi transformându-se într-o nouă eliminare a portarului Tatai, dictată cu o secundă înainte să se audă sirena, şi un „7 metri” pe care însă Turcu l-a ratat.

Nu mai era însă timp de altceva decât de o horă a bucuriei făcută de băieţii noştri, care şi-au pus primele trei puncte în clasament şi au făcut o mare infuzie de… încredere înaintea unei serii de trei jocuri – la Focşani, acasă cu Vaslui şi la Galaţi – din care îşi propun să iasă cel puţin cu două victorii.

Bravo, băieţi!

 

CSM Ploieşti – HCM Minaur Baia Mare 25-24 (14-11)

 

Sala: „Olimpia”, Ploieşti. Spectatori: 800.

CSM Ploieşti: Antonaru (5 intervenţii) – Botezatu (3 goluri), Abu Hassan, Dragnea (4), Rasic (2), Zamfir (3), Stăncioiu (3). Au mai jucat: Szopka (2 intervenţii), M. Dumitru (o intervenţie) – Capotă (1 gol), Telepnev, Turcu (5, 1 din „7 metri”), R. Farcaş (3, 1 din „7 metri”), Tărîţă (1), Al. Farcaş. Director tehnic: Ion Nicolae. Antrenor principal: Dragoş Dobrescu.

HCM Minaur: Tatai – Ivancsik (6 goluri, 1 din „7 metri”), Sadoveac (1), Fotache (2), Ramba (2), Buşecan, Bera (3). Au mai evoluat: Pop – Aflitulin (4, 1 din „7 metri”), Cr. Ghiţă (1), Ostroushko (3), B. Mihai, A. Popescu (2), Alb. Cristescu. Antrenor: Lars Walther.

Arbitri: Iulian Cristea (Iaşi) şi Sebastian Hagiu (Vaslui).

Observator FRH: Viorel Vicea (Bucureşti).

 

Statisticile partidei

Lovituri de la „7 metri”: 4/2 ratate Al. Farcaş, Turcu) – 3/1 ratată (Ivancsik).

Eliminări „2 minute”: 3 (Dragnea – 2, Capotă) – 8 (Tatai – 2, Buşecan, Alb. Cristescu, Ramba, Pop, Bera, A. Popescu).

Leave a Reply

Your email address will not be published.