Alberto Biro, un tânăr de perspectivă cu un vis pe măsura talentului

Petre Apostol – CSM Ploieşti.ro

Antrenorul emerit ploieştean de box Titi Tudor a avut întotdeauna fler la selecţia sportivilor săi. Iar prin elevii pe care i-a pregătit, a demonstrat, de-a lungul timpului, că ştie exact ceea ce trebuie să aibă un sportiv pentru a ajunge pe cele mai înalte culmi ale boxului mondial.

În prezent, antrenorul Titi Tudor formează noi generaţii de pugilişti în cadrul Clubului Sportiv Municipal Ploieşti, alături de Adrian Pârlogea ocupându-se de unul dintre tinerii de perspectivă ai României, anume Alberto Florin Biro, care în luna aprilie a împlinit 16 ani. Ajuns din ianuarie 2013 sub comanda antrenorilor de la clubul ploieştean, la vârsta de 13 ani, acesta a confirmat încrederea tehnicienilor săi, încă din primul an reuşind să obţină performanţe deosebite, câştigând titlul naţional şcolar şi medalia de bronz la Campionatul European de cadeţi.

Alberto Biro a continuat să progreseze, iar în 2014 şi în 2015 a câştigat titlurile naţionale la categoriile 70 kg, respectiv 75 kg. Dar, cel mai important, acesta s-a remarcat în continuare la nivel internaţional, devenind vicecampion european de juniori, la ediţia din 2014, din Rusia (Anapa), şi la cea din 2015, din Ucraina. 

Ediţia din acest an a Campionatului European de juniori s-a desfăşurat la sfârşitul lunii trecute, la Lvov, elevul antrenorilor Titi Tudor şi Adrian Pârlogea calificându-se în finală după ce i-a învins pe Viatcheslav Shemetov (Israel), Ozacan Aslantas (Turcia) şi Shamsudin Shamilov (Norvegia), pentru ca în ultimul act să piardă cu germanul Oronzo Birardi.

Despre experienţa de la această ediţie a Campionatului European, pugilistul clubului ploieştean ne-a mărturisit: „Fiind la a doua mea experienţă de acest fel, ştiam la ce să mă aştept. După performanţa de la ediţia anterioară, am muncit mai mult, m-am pregătit mai bine şi am sperat la locul întâi. La primul meci am avut ceva emoţii, de început de concurs, dar a fost o victorie uşoară, până la urmă. Apoi, însă, a venit un moment important, sferturile fiind întotdeauna dificile, deoarece în această fază se face diferenţa dintre a câştiga o medalie sau a ieşi din competiţie. Am reuşit să câştig cu 3-0, cu un sportiv din Turcia, iar apoi am trecut de un norvegian pentru a ajunge, din nou, în finala campionatului. Aici a fost mult mai greu. Am resimţit un pic şi oboseala acumulată până atunci. Dar, nu pot spune că adversarul m-a învins, ci emoţiile pe care le-am avut. Ştiu că am mai fost în această ipostază, dar nu în fiecare zi poţi juca o finală europeană”.

Cu performanţele de nivel internaţional obţinute în scurta sa carieră de până acum, Alberto Biro a devenit un sportiv de bază al reprezentativei tricolore. Cu privire la experienţele sale de la Campionatele Europene şi despre gândurile sale de viitor, acesta a mai spus: „La campionatul de anul trecut pot spune că am trăit cea mai frumoasă experienţă. Nimic nu se compară cu prima participare la un asemenea campionat. În prezent, mă pregătesc pentru Campionatul Mondial de juniori, care se va desfăşura la Sankt Petersburg, în Rusia, şi sper ca acolo să obţin locul întâi. Visul meu cel mai mare, însă, este să ajung cât mai sus posibil şi să devin campion mondial la profesionişti. Iar un punct important pentru acest obiectiv îl reprezintă calificarea la Jocurile Olimpice din 2020, pentru care muncim încă de pe acum”.

Primul contact cu boxul pentru tânărul pugilist de la CSM Ploieşti a avut loc la vârsta de opt ani, în Lisabona, unde a locuit timp de zece ani alături de părinţii săi, plecaţi să muncească în Portugalia, unde sunt şi în prezent. Tatăl său i-a oferit ca şi cadou de ziua sa o vizită la o sală de box, Alberto mărturisind: „M-am speriat puţin, la început. Dar, apoi, a ajuns să-mi placă. Am început, practic, pentru a învăţa autoapărare, dar iată că am ajuns să fac sport de performanţă”.

De asemenea, despre mutarea la Ploieşti, departe de părinţii săi şi de fratele său, care are un an şi patru luni, acesta ne-a mai declarat: „A fost foarte greu, mai ales când a trebuit să mă despart de tatăl meu prima dată, ştiind că părinţii sunt la peste 3000 de kilometri distanţă. În sala de la Ploieşti am ajuns, mai întâi, la un stagiu. Aici l-am cunoscut pe maestrul Titi Tudor, care mi-a spus că, dacă vreau să ajung campion mondial, atunci va trebui să fac şi sacrificii uriaşe. Iar dacă fac pasul acesta, atunci mă va ghida spre performanţă. Chiar dacă mi-a fost greu, am înţeles acest lucru, iar acum m-am obişnuit. Aş putea sta chiar 12 ore în sala de antrenament pentru a-mi putea îndeplini visul”.

Una dintre persoanele care i-au oferit încredere să meargă mai departe pe drumul succesului în box a fost chiar preşedintele Federaţiei Române de Box, ploieşteanul Leonard Doroftei, şi el fost elev al antrenorului emerit Titi Tudor în sala Upetrom din Ploieşti. „A fost primul campion mondial pe care l-am cunoscut în mod direct şi a avut o mare influenţă în alegerile mele în ceea ce priveşte boxul. De asemenea, vreau să le mulţumesc părinţilor mei, care mi-au fost alături întotdeauna şi m-au încurajat, precum şi antrenorilor, care au fost ca nişte părinţi pentru mine şi le voi fi recunoscător totdeauna pentru modul în care m-au îndrumat în viaţă”, a încheiat pugilistul Alberto Biro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.