FR Baschet, primele decizii pentru sezonul 2023-2024: CSM Petrolul Ploieşti, în Conferinţa B a LNBM!

FR Baschet, primele decizii pentru sezonul 2023-2024: CSM Petrolul Ploieşti, în Conferinţa B a LNBM!

Consiliul Director al Federaţiei Române de Baschet a luat, miercuri, o serie de decizii importante în legătură cu sezonul 2023-2024, atât în privinţa Ligii Naţionale de Baschet Masculin, cât şi a Cupei României.

Doi jucători români în permanenţă pe teren!

Principala hotărâre vizează numărul de jucători români pe care echipele vor fi obligate să-i folosească în meciurile din prima ligă: vor fi în permanenţă pe teren doi jucători autohtoni pe toată durata partidelor, spre deosebire de sezonul trecut, în care regula era obligatorie numai în prima repriză, după pauză putându-se miza pe un singur român. „Este o schimbare despre care nu pot să spun decât că susţine, într-un fel, strategia clubului nostru, de a le da credit tinerilor jucători şi a le oferi cât mai multe şanse de a juca la cel mai înalt nivel. Avem patru echipe campioane, evident că trebuie să avem răbdare şi o strategie în a le oferi jucătorilor minute la prima echipă, însă e clar că noua regulă va forţa mai multe cluburi din ţară să le dea credit tinerilor români”, a comentat coordonatorul secţiei de baschet a CSM Petrolul Ploieşti, Ionuţ Ivan.

O altă decizie a vizat formatul Ligii Naţionale de Baschet Masculin în 2023-2024, care va rămâne, în mare măsură, identic celui din ultimul an: cele 18 formaţii sunt împărţite în două conferinţe, A şi B, conform aceluiaşi algoritm (Conferinţaa A – locurile 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13 şi 16 din sezonul anterior plus prima promovată; Conferinţa B – locurile 2, 3, 6, 7, 10, 11, 14 şi 15 plus a doua promovată) şi se va juca tur-retur, 16 etape; în faza a 2-a, primele 5 clasate din cele două conferinţe se reunesc în Grupa 1-10, în care merg cu punctele acumulate între ele în prima fază şi mai joacă, tur-retur, doar cu formaţiile venite din cealaltă conferinţă, iar ultimele 4 procedează la fel în Grupa 11-18; după Faza a II-a, primele 8 din Grupa 1-10 joacă în play-off, ocupantele locurilor 9-10 intră în vacanţă, iar ultimele 8 joacă în play-out, deosebirea faţă de sezonul trecut fiind că vor retrograda 4 echipe!

Ocupantă a locului al 14-lea în ediţia trecută de campionat, CSM Petrolul Ploieşti va face parte din Conferinţa B în prima fază a LNBM 2023-2024, alături de CSM CSU Oradea, BC CSU Sibiu, SCM U Craiova, FC Argeș Pitești, CSM Constanța, CSM Târgu Mureș, CSM Focșani și CS Vâlcea 1924.

În Conferinţa A, se vor regăsi U-BT Cluj-Napoca, Rapid București, CSO Voluntari, SCM Timișoara, Dinamo București, CSM Târgu Jiu, CSM Galați, Laguna București și Corona Brașov.

Startul Ligii Naţionale este programat pentru weekendul 23-24 septembrie.

Cupa României deschide sezonul 2023-2024

Nu în ultimul rând, s-a decis ca sezonul să fie deschis, în weekendul 15-17 septembrie, ca şi în toamna trecută, de prima fază a Cupei României, în care regulamentul e neschimbat: cele 18 echipe vor fi împărțite în 6 grupe de câte 3, iar câștigatoarele de grupă și cele mai bune două locuri 2 vor merge în Final 8. Grupele se vor disputa tot sub formă de turneu, cu trei meciuri în trei zile consecutive și cu zi de pauză pentru formația organizatoare.

Tragerea la sorți pentru Cupa României va avea loc la Pitești pe 29 iulie, cu ocazia meciului dintre România și Albania din FIBA EuroBasket 2025 Pre-Qualifiers, tot atunci urmând să se ţină şi licitația pentru stabilirea echipelor organizatoare ale turneelor. Se pare că prilejul va fi folosit şi pentru stabilirea programului Ligii Naționale de Baschet Masculin.