Creierul echipei sosește din Serbia: Jovan Novak a semnat cu CSM Ploiești!

Creierul echipei sosește din Serbia: Jovan Novak a semnat cu CSM Ploiești!

Echipa masculină de baschet CSM Ploiești continuă transferurile în perspectiva noului sezon din Liga Națională. După ce, săptămâna trecută, managerii clubului și-au acontat serviciile președintelui-jucător Cătălin Burlacu, dar și ale lui George Toth, Baris Aktas și Angel Nunez – acesta din urmă component al reprezentativei Republicii Dominicane, a venit rândul unui alt jucător de națională să ajungă în „Olimpia”. Vorbim despre Jovan Novak  (21 ani, poziția 1), component al selecționatei de tineret a Serbiei, unul dintre pariurile de viitor ale federalilor din țara vecină, care a semnat un contract valabil pentru ediția 2015-2016.

Jovan Novak (1.87 metri, 85 kg) a debutat în baschetul mare în 2012, în tricoul celor de la KK Vrsac – nimeni alta decât continuatoarea mult mai cunoscutei KK Hemofarm Vrsac, fosta adversară a lui CSU Asesoft Ploiești în ULEB Cup, sezonul 2007-2008. Fundașul a petrecut două sezoane la echipa din nord-estul Serbiei, după care, în 2014, a trecut sub formă de împrumut la Radnicki Kragujevac.

Coleg cu Stefan Pot la club, dar și la națională!

După încheierea conturilor cu gruparea din Vrsac, de care aparținea la acel moment, Jovan Novak a simțit nevoia unei schimbări în carieră, drept pentru care a semnat cu Vojvodina Novi Sad. S-a dovedit o alegere inspirată pentru tânărul baschetbalist sârb, ce avea să bifeze, în sezonul 2014-2015, medii de 12.7 puncte, 3.9 recuperări și 3.8 pase decisive, cu un procentaj de 48% la aruncările din acțiune. În tot acest timp, la Novi Sad, Jovan Novak a împărțit același vestiar cu Stefan Pot – fost campion cu CSU Asesoft, în urmă cu două ediții, plecarea acestuia la Ploiești, în februarie 2015, oferindu-i noului jucător de la CSM un rol și mai impotant în echipă și, evident, minute mai multe. De altfel, cei doi au fost colegi nu doar la Vojvodina, ci și la naționalele de juniori ale Serbiei, unde, de cele mai multe ori, și-au împărțit minutele în mod echitabil.

Medaliat cu argint și bronz

Noul fundaș al CSM Ploiești a cunoscut un progres evident la loturile naționale ale Serbiei, pentru care a jucat atât la Campionatul Mondial „U19”, din Cehia (2013), cât și la Campionatul European „U20”, din Grecia (2014). În primul an, Jovan Novak a cucerit argintul mondial, după ce Serbia ceda în finala în fața reprezentativei SUA, 68-82, într-un meci pe care fundașul echipei noastre îl termina în postura de principal marcator, cu 21 de puncte. În 2014, la întrecerea continentală, Serbia obținea bronzul, după ce încheia turneul cu o victorie, dar, de această dată, în finala mică, scor 79-66, cu reprezentativa Croației. La acel European, Novak bifa medii de 10.2 puncte, 3.4 recuperări și 2.2 pase decisive.

A trecut și prin Polonia

Revenind la echipele de club din cariera lui Jovan Novak, trebuie să amintim și de sezonul 2015-2016, pe care fundașul sârb l-a petrecut în Polonia, la Turow Zgorzelec, formație obișnuită cu aerul tare al Euroligii. Ratarea inexplicabilă a play-off-ului – după ce Turow termina pe locul 9, cu 16 victorii și tot atâtea înfrângeri, la capătul unuia dintre cele mai slabe sezoane din istoria recentă a clubului, l-a făcut pe conducătorul sârb să se întoarcă acasă în luna aprilie și să încheie sezonul la Metalac Valjevo, având medii de 12.2 puncte și 5.8 pase decisive.

Leave a Reply

Your email address will not be published.