CSM Petrolul Ploieşti şi-a prezentat planurile pentru noul sezon al Ligii Naţionale de Baschet Masculin!

CSM Petrolul Ploieşti şi-a prezentat planurile pentru noul sezon al Ligii Naţionale de Baschet Masculin!

Echipa de baschet seniori CSM Petrolul Ploieşti şi-a reluat, în această săptămână, pregătirile în perspectiva sezonului 2022-2023 al Ligii Naţionale, iar astăzi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Sala Sporturilor Olimpia, şi-a prezentat planurile pentru următorul an. Amfitrioni au fost directorul clubului, Donald Constantin, coordonatorul secţiei de baschet, Ionuţ Ivan, şi antrenorul principal Mihai Popa, care au răspuns întrebărilor venite din partea jurnaliştilor.

„Aş începe prin a spune că satisfacţia principală este că vorbim despre un proiect care a prins rapid, iar după un an de participare în Liga Naţională, echipa i-a atras pe copiii oraşului spre baschet. Avem cereri foarte multe de înscriere la baschet, iar asta nu poate decât să ne bucure. Sperăm ca şi în acest sezon echipa de seniori să-i facă fericiţi pe ploieşteni, iar Sala Olimpia să fie plină la fiecare meci jucat de băieţi”, a spus directorul Donald Constantin în deschiderea conferinţei.

Pe aceeaşi idee a mers şi Ionuţ Ivan, cel care a declarat că „obiectivul primordial al echipei de seniori este să ofere modele, idoli copiilor din oraş, iar planul funcţionează, atâta timp cât numărul sportivilor din cadrul secţiei de baschet a trecut deja de 200! Sportul de masă poate merge mână în mână cu performanţa, dovadă că, în sezonul precedent, echipa U13 a fost campioană naţională, cea de U19 a fost medaliată cu bronz, iar fetele de la U16 au ocupat locul al 5-lea, după ce au fost vicecampioane cu un an în urmă”.

La rândul lui, antrenorul principal Mihai Popa a vorbit despre ce va urma în viitorul apropiat: „M-am bucurat că am primit propunerea de a continua colaborarea şi vom încerca pentru noul sezon să avem o continuitate în evoluţia echipei, jocurile bune urmând să ne aducă, bineînţeles, şi rezultate pe măsură. Primordial este să ne pregătim foarte bine, scopul principal fiind crearea unei chimii între jucători, la care trebuie să adăugăm, desigur, o pregătire fizică riguroasă. Ne propunem să practicăm un baschet de calitate, care să aducă tot mai mulţi oameni la sală şi să ne asigure, bineînţeles, şi rezultatele dorite. În ceea ce priveşte lotul, a trebuit să ne adaptăm în funcţie de buget pentru a crea această echipă. Am încercat încă din sezonul trecut să obţinem semnăturile unora dintre jucătorii care ne-au mulţumit, dar, cum se ştie, după evoluţii bune cresc şi pretenţiile lor, aşa că a trebuit să găsim alte soluţii. Acestea pot fi mai bune, aşa cum credem şi ne dorim, dar există şi riscul de a scădea la nivel de omogenitate şi, implicit, de a avea probleme în exprimare. În noul sezon vor fi patru echipe care vor retrograda, iar bugetele au crescut semnificativ la majoritatea echipelor, aşa că va trebui să luptăm în prima fază a campionatului pentru primele 5 locuri ale conferinţei pentru a accede în Grupa Elite”.

Primele întrebări au vizat, cum era de aşteptat, bugetul echipei, iar Donald Constantin a precizat că „la nivel de Primărie a fost aprobat un buget de circa 500.000 de euro, pe care facem eforturi să-l completăm cu sponsorizări, capitol la care depinde doar de noi dacă reuşim să producem o emulaţie în jurul echipei şi să atragem fonduri private”. În completare, Ionuţ Ivan a menţionat că „suntem în discuţii cu o serie de parteneri pe care sperăm să-i convingem să ni se alăture, unele fiind deja concretizate, iar altele la nivel de negocieri. Ne dorim ca oamenii de afaceri din Ploieşti şi nu numai să vină lângă noi, să facem echipă şi să reprezentăm oraşul cât mai bine!”

Revenind la obiectivele echipei pe termen mediu şi lung, Ionuţ Ivan a declarat: „Bineînţeles că urmărim să avem un obiectiv pe termen lung de genul participarea în cupele europene, doar că acel obiectiv trebuie să aibă şi un suport financiar. Vorbea Mihai Popa despre jucătorii din sezonul trecut pe care nu i-am putut semna pentru că au avut pretenţii financiare mai mari, pe care nu le puteam satisface. Apoi, la noi mai este şi situaţia că nu putem semna un jucător pentru doi ani, aşa că singurul lucru pe care îl putem face este să încercăm să creştem jucătorii noştri pentru a avea o bază, mizând şi pe faptul că ei vor rămâne aici, să joace pentru echipa care i-a crescut. Pe de altă parte, nu este uşor să convingi jucători de valoare să vină la o echipă de mijlocul clasamentului. Toată vara am făcut scouting împreună cu Mihai, am văzut sute de jucători, am purtat multe discuţii cu cei care ne-au plăcut, dar e greu să aduci jucători de valoare pe bani puţini, pentru a ne încadra în buget, mai ales că unii îşi doresc şi expunere, să joace în cupele europene.”

Partea bună este că, aşa cum a arătat şi în sezonul trecut, antrenorul Mihai Popa are deschidere spre jucătorii tineri: „Din punctul meu de vedere, e ok să am jucători tineri în lot, pentru că aşa am construit echipa încă de anul trecut şi ne-am propus să le oferim minute băieţilor de perspectivă. Bineînţeles, totul în funcţie de ce arată la antrenamente! Poate fi un minut, pot fi 20, depinde numai de ei! Eu am încredere în toţi băieţii din lot! Oricum, preţurile jucătorilor români au explodat după ce s-a anunţat noua regulă cu doi autohtoni obligatoriu în prima repriză, aşa că suntem mulţumiţi că am reuşit să-i convingem pe Octavian Popa Calotă, Bogdan Popa şi Christian Chiţu să rămână la Ploieşti. Cu ei şi cu cei tineri eu zic să suntem acoperiţi pentru noul sezon, evident, în limitele bugetului de care dispunem. Suntem o echipă mică şi, dacă vom demonstra pe teren că putea practica un baschet de calitate, ne vom câştiga respectul tuturor”.

Referitor la jucătorii străini veniţi în această vară, Ionuţ Ivan, a fost de părere că „toţi jucătorii aleşi ne pot ajuta. Am adus jucători cu mentalitate de învingători, care provin de la echipe ce au câştigat campionatul şi sunt convins că au valoare. Nu întotdeauna CV-ul este cel mai important pentru că vorbim despre un sport de echipă, dar dacă provii dintr-o echipă care a câştigat campionatul şi, mai mult, ai fost în primii 5, înseamnă că ai avut un aport important. În privinţa românilor, a fost mai greu, pentru că, ţinând cont de noua regulă, s-au dublat sau triplat preţurile jucătorilor autohtoni. Ceea ce nu înseamnă neapărat că brusc le-a crescut valoarea, ci doar că suntem nevoiţi să cheltuit mai mulţi bani. Modificarea aceasta de regulament cred că ar fi trebuit să se facă în timp, să sporească întâi implicarea la nivel juvenil, pentru ca apoi să avem de unde alege jucători pentru a respecta această regulă”.

Se mai caută un jucător pentru poziţiile 3-4

În acest moment, lotul CSM Petrolul Ploieşti pentru sezonul 2022-2023 arată astfel:

Point Guard – Kwamain Mitchell (SUA), Octavian Popa Calotă, Mihai Comănescu;

Shooting Guard – Kenney Funderburk (SUA), Christian Chiţu, Codruţ Dinu, Robert Pătraru;

Small Forward – Andris Misters (Letonia), Odysseas Iancu, George Angelian;

Power Forward – Bogdan Popa;

Center – Mihailo Sekulovic (Muntenegru), Veljko Brkic (Serbia).

Antrenorul Mihai Popa a declarat că îşi mai doreşte un jucător străin care să acopere poziţiile 3-4, căutările fiind în toi în acest moment.

Programul de amicale, aproape finalizat

Până la finalul lunii septembrie, când este programată prima etapă din Liga Naţională de Baschet Masculin, CSM Petrolul Ploieşti va susţine 5 sau 6 meciuri de verificare, majoritatea fiind deja stabilite: pe 28 august cu CSO Voluntari (la Ploieşti), pe 4 septembrie cu SCMU Craiova (la Ploieşti), pe 9 septembrie cu CSM Focşani (la Ploieşti) şi pe 15-16 septembrie un turneu la Ploieşti cu CSA Steaua, Dinamo Bucureşti şi CSO Voluntari. Se mai caută un adversar pentru data de 22 septembrie, atunci când ar avea loc ultima repetiţie dinaintea startului oficial al sezonului.

Galerie foto: