FR Baschet a decis: drum mai scurt spre Liga Naţională pentru echipele din Liga I!

FR Baschet a decis: drum mai scurt spre Liga Naţională pentru echipele din Liga I!

Cluburile din Liga I de baschet masculin au primit, ieri, o veste importantă din partea Federaţiei Române de Baschet: promovarea în Liga Naţională se va face direct, fără a mai fi necesare meciuri de baraj cu ultimele două clasate din primul eşalon!

Concret, printre deciziile luate în şedinţa Consiliului Director al FRB, desfăşurată ieri în regim de videoconferinţă, se numără şi cea conform căreia „primele două echipe clasate la Turneul Final al Ligii I, editia 2020-2021, vor promova în Liga Naţională de Baschet Masculin, ediţia 2021-2022”. Măsura vine în contextul în care s-a stabilit ca, din cauza situaţiei financiare a cluburilor, să nu se mai dispute meciurile din faza play-out a actualului sezon al primului eşalon, în urma cărora s-ar fi stabilit cele două formaţii ce ar fi trebuit să susţină meciuri de baraj cu primele două echipe ale Ligii I.

În acest moment, CSM Ploieşti ocupă locul al 3-lea al clasamentului Ligii I de baschet masculin şi este calificată matematic pentru Turneul Final, la care vor fi prezente primele şase formaţii ale eşalonului secund. De altfel, chiar dacă mai este de disputat ultimul turneu al sezonului regular, se ştiu toate cele şase echipe ce vor lupta pentru promovare: CS Rapid Bucureşti, CS Universitar Târgu Mureş, CSM Ploieşti, CS Agronomia Bucureşti, CSU Ştiinţa Bucureşti şi BC CSU 2 Sibiu. Cu menţiunea că ultima dintre cele şase nu are drept de promovare, întrucât are statutul de „satelit”. Turneul Final al Ligii I se va desfăşura în perioada 2-6 iunie 2021, primele două clasate urmând să promoveze în Liga Naţională de Baschet Masculin.

Iată cum arată punctul 3 al deciziilor luate de Consiliul Director al FRB în şedinţa de ieri:

3. Se aprobă cu majoritate de voturi (11 voturi pentru si 3 abţineri) următoarele propuneri pentru fazele superioare din LNBM (play-off şi play-out), ţinand cont de situaţia financiară actuală, situaţie ce a fost îngreunată de cheltuielile mari din perioada pandemiei COVID-19:

– meciurile din play-out şi cele pentru stabilirea locurilor 9-14 nu se mai dispută;

– meciurile din faza a doua a play-off-ului, pentru stabilirea locurilor 5-8, nu se mai dispută;

– meciurile din prima fază a play-off-ului se vor juca după sistemul „cel mai bun din 3 jocuri”;

Totodată, meciurile de baraj ale echipelor clasate pe ultimele două locuri (13 şi 14) în clasamentul LNBM, ediţia 2020-2021, cu primele două echipe clasate la Turneul Final din Liga I, ediţia 2020-2021, nu se mai dispută;

Primele două echipe clasate la Turneul Final al Ligii I, ediţia 2020-2021, vor promova în LNBM, ediţia 2021-2022.

Turneu la Blejoi în weekend-ul viitor

CSM Ploieşti va organiza unul dintre turneele etapei a 5-a a sezonului regular, programată la finalul săptămânii viitoare, pe 8 şi 9 mai. Astfel, formaţia pregătită de Ionuţ Ivan şi Robert Munteanu va disputa meciurile cu CSU Târgu Mureş, singura echipă neînvinsă în acest sezon, şi CSU Cluj-Napoca, pe teren propriu, dar nu o va putea face în Sala Sporturilor „Olimpia”, ocupată cu o acţiune a echipei naţionale de volei seniori a României, ci în Sala de la Blejoi.