Sezonul de debut în Liga I le-a deschis fetelor apetitul pentru performanţă

Sezonul de debut în Liga I le-a deschis fetelor apetitul pentru performanţă

Pentru jucătoarele de la CSM Ploieşti, sezonul 2015-2016 al Ligii I la baschet feminin a fost, fără doar şi poate, unul al marilor provocări. Deşi ne aflăm abia la finalul lunii martie, iar Federaţia Română de Baschet nu a fixat, pentru moment, coordonatele unui turneu de promovare, trăirile fetelor pregătite de Loredana Munteanu se întorc în timp, la momentul debutului în competiţiile destinate senioarelor, şi „desenează”, cu măiestria unei aruncări din spatele semicercului – trimisă la expirarea timpului de atac, o parabolă încărcată de motivaţia unui nou început.

În cazul baschetbalistelor de la CSM Ploieşti, contactul cu Liga I poate părea unul dur dacă aruncăm o privire sumară asupra liniei de clasament, de la finalul sezonului regulat (3-11), dar, oare, ce echipă cu o medie de vârstă „sub 18 ani” s-ar fi descurcat mai bine într-o „groapă cu tigri”? Repartizate în cea de-a două grupă a diviziei secunde, elevele Loredanei Munteanu şi-au măsurat forţele, în majoritatea partidelor, cu jucătoare călite la formaţii din Liga Naţională, a căror experienţă acumulată în timp le-a făcut să bată la porţile echipei naţionale. În aceste condiţii, pentru Ioana Ghizilă şi colegele sale, fiecare meci a reprezentat o nouă provocare, indiferent că vorbim despre partidele din „Olimpia” sau despre jocurile desfăşurate departe de casă, în săli nu tocmai prietenoase, în care „regulile casei” nu neapărat că au făcut diferenţa, dar nu au lăsat-o să „îmbrăţişeze” starea de echilibru.

Tendinţe de creştere, din vară

Cele trei victorii obţinute în actuala ediţie, în „dubla” cu Rapid 2 Bucureşti şi, pe teren propriu, cu formaţia din Tg. Secuiesc, această din urmă, scor 80-63, la capătul unei adevărate demonstraţii de forţă, au plasat formaţia ploieşteană pe locul 7 la finalul sezonului regulat, în spatele celorlalte două echipe cu drept de promovare din această grupă, ACS KSE Tg. Secuiesc şi, respectiv, Politehnica Iaşi.

„Per ansamblu, consider că a fost un an bun din varii motive. Multe dintre junioarele noastre nu se aşteptau să aibă posibilitatea de a debuta la o asemenea vârstă fragedă în Liga I, astfel încât au avut şansa să capete experienţă împotriva unor adversare venite chiar din Liga Naţională. Apoi, starea de spirit a fost una pozitivă în majoritatea timpului, întrucât fetele au înţeles că acest sezon este unul de sacrificiu, de acumulări şi au ştiut să accepte şi înfrângerile mai dure. Noi, în schimb, prin acest proiect le-am oferit continuitate, încredere şi un mediu propice în care pot creşte, iar junioarele promovate au înţeles importanţa unui asemenea pas şi conştientizează, în acest moment, şansa de a face performanţă, în viitorul apropiat, la Ploieşti. Este clar, însă, că nu putem realiza într-un an ce nu au făcut alţii în şapte! Pentru aceste fete, a fost o nebunie, în sensul pozitiv al cuvântului, să joace la un asemenea nivel, dar, pentru a vorbi despre promovare, poate chiar din sezonul viitor, avem nevoie de întăriri. Ne-am orientat asupra unor jucătoare din ţară care să vină la CSM şi să ne ajute în această privinţă, am ţinut legătura şi cu Andra Ionescu (27 ani), o fostă junioară a CSS-ului care, în ultimul an, a evoluat în Franţa, însă toate aceste calcule pe care le facem acum nu depind doar de noi”, a declarat antrenoarea Loredana Munteanu.

Turneul de promovare, o enigmă pentru federali

După încheierea sezonului regulat în Liga I, forul de la Bucureşti, condus de Horia Păun, urmează să ia, în perioada imediat următoare, o decizie cu privire la organizarea unui turneu de promovare. Deşi, pe baza regulamentului adoptat înaintea acestei ediţii, care prevedea că doar două echipe, din fiecare grupă, vor merge la faza finală şi îşi vor juca accederea în eşalonul de elită, CSM Ploieşti nu ar avea dreptul să participe, se pare că Federaţia Română de Baschet ia în calcul posibilitatea desfăşurării unui turneu cu toate cele 5 echipe „non-satelit” din Liga I. „Vom vedea ce se va întâmpla în acest sens. Au fost unele discuţii, chiar şi zilele trecute, cu privire la această problemă, dar federaţia nu a luat încă o hotărâre. Din punctul nostru de vedere, promovarea nu poate fi atacată în aceste condiţii, am explicat din start faptul că dorim să construim ceva durabil la Ploieşti, dar, din câte am înţeles, nici celalalte echipe din Liga I nu agreează ideea de a urca un eşalon, tocmai prin prisma costurilor mari pe care le implică o asemenea experienţă în Liga Naţională”, a încheiat aceeaşi Loredana Munteanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.