Disciplina tactică, la loc de cinste în rândul baschetbaliştilor ploieşteni

Startul în forţă al baschetbaliştilor de la CSM Ploieşti în faza semifinală a Ligii I, oglindit prin trei victorii consecutive, nu ar fi fost posibil fără o relaţie bazată pe încredere, care să dezvolte o anumită chimie între antrenorul Eugen Ilie şi jucătorii săi. Într-un timp relativ scurt, tânărul tehnician al CSM-ului a pus factorul motivaţional pe primul plan, reuşind să strângă în jurul său câţiva baschetbalişti ce s-au „ciocnit” cu Liga Naţională, în trecut, dar al căror rol nu a fost unul de decizie, de asumare a responsabilităţii în momentele importante. Excepţie fac, desigur, Andrei Căpuşan şi Angel Santana, doi „veterani” sosiţi la Ploieşti tocmai pentru a aduce acel plus de experienţă, nu doar pe teren, ci şi în vestiarul unei echipe tinere, dar cu mare potenţial.

După ce au lăsat impresia că au forţat doar atât cât a fost nevoie în partidele cu CS Cuza Sport Brăila, scor 72-49, şi Ştiinţa Bucureşti, scor 75-64, Vlad Dumitrescu şi colegii săi s-au întrebuinţat serios în meciul cu Timba Timişoara, câştigat cu 77-71. La finalul unui prim sfert care nu le-a făcut deloc cinste, ploieştenii au mai avut nevoie de alte cinci minute pentru a începe să joace baschetul pe care îl cunosc, un „run” de 15-0 aşezându-i la conducere şi oferindu-le toate premisele necesare pentru o victorie conturată prin multă muncă, şi după pauză.

„A fost un joc cu o mare încărcătură emoţională, întrucât toată lumea a vorbit frumos despre Timba încă de la început, dar lucrul acesta a reprezentat un element pozitiv pentru noi, prin prisma faptului că pe băieţi i-am simţit foarte montaţi. Timişorenii au venit, însă, fără americanul Johnson, principalul lor marcator, şi, oarecum involuntar, relaxarea a intervenit în jocul nostru, în debutul meciului. Noi am ratat câteva aruncări deschise, între care şi un lay-up al lui Căpuşan, iar ei au ştiut să profite de asta şi să ne taxeze. Am cerut în două rânduri timp de odihnă şi le-am explicat băieţilor că ei nu joacă împotriva lui Kovacevic sau a oricărui alt jucător, ei au în faţă o echipă, pe Timba Timişoara, şi trebuie să muncească pentru fiecare minge, fără să stea cu ochii pe tabelă. De scor şi de celelalte elemente ale jocului mă ocup eu, ei trebuie doar să fie atenţi la ceea ce se întâmplă pe teren. La sfârşitul meciului, au voie să privească tabela şi să confrunte statistica”, a declarat Eugen Ilie, antrenorul ploieştenilor.

 

Deplasări la Baia Mare şi Iaşi

 

Jocul cu Timba Timişoara a fost primul dintr-o serie de trei examene cu grad ridicat de dificultate, pentru ploieşteni urmând, acum, partidele din deplasare cu Olimpic Baia Mare şi Politehnica Iaşi, formaţii care au ajuns la „cota 2” în dreptul victoriilor obţinute în faza semifinală.

„După aceste trei partide, am acumulat o stare mare de oboseală, pe care suntem nevoiţi, însă, să o reglăm din mers. Tocmai de aceea, în toate jocurile de până acum din faza semifinală am avut o rotaţie de 11 jucători, pentru a putea duce acelaşi ritm până la final. Fiecare component al lotului a înţeles că va juca în meciurile oficiale, doar dacă va da totul la antrenamente şi va urma întocmai indicaţiile pe care le ofer. Acum, ne aşteaptă două meciuri grele în deplasare, cu Olimpic Baia Mare şi Politehnica Iaşi, în care va trebui să limităm posibilităţile ofensive ale adversarilor. Le-am explicat elevilor mei să nu-şi facă griji dacă atacul nu va funcţiona în startul partidei, pentru că ei trebuie să se preocupe în special de faza de apărare şi să nu-şi lase adversarul să înscrie. Sunt convins că, de acum înainte, avem capacitatea de a arăta ceea ce ştim în mai multe momente ale jocului, întrucât calitate există deja la nivelul lotului”, a concluzionat Eugen Ilie.

Ploieştenii vor pleca la Baia Mare cu autocarul, în cursul dimineţii de sâmbătă, şi vor susţine un singur antrenament în sala de sport a Colegiului Economic „Nicolae Titulescu”, gazda confruntării de duminică după-amiază, a cărei oră de începere nu a fost pentru moment stabilită.

 

Liga I, faza semifinală

 

1. CSM Ploieşti (3-0) – 6 puncte

2. BC Olimpic Baia Mare (2-1) – 5 puncte

3. Politehnica Iaşi (2-0) – 4 puncte

4. Timba Timişoara (1-2) – 4 puncte

5. Ştiiţa Bucureşti (0-3) – 3 puncte

6. CS Cuza Sport Brăila (0-2) – 2 puncte

Etapa viitoare (13 martie): BC Olimpic Baia Mare – CSM Ploieşti, Ştiinţa Bucureşti – CS Cuza Sport Brăila, Timba Timişoara – Politehnica Iaşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.