Antrenorul emerit Titi Tudor pregăteşte campionii de mâine ai ţării

Petre Apostol – CSM Ploieşti.ro

 

Şcoala ploieşteană de box a fost întotdeauna la loc de cinste în acest sport la nivel naţional, dar şi internaţional. Iar unul dintre cei care au contribuit în mod decisiv, de pe margine, la crearea acestei imagini boxului ploieştean în lume este antrenorul emerit Titi Tudor, în prezent tehnician la Clubul Sportiv Municipal Ploieşti.

„Performanţele se realizează în timp, de aceea este nevoie de multă răbdare pentru a atinge nivelul dorit. În prezent, avem mulţi copii care vin la sală, ceea ce înseamnă că interesul pentru box există. Noi încercăm să-i educăm şi să-i îndrumăm spre marea performanţă”, a mărturisit antrenorul ploieştean în vârstă de 60 de ani.

Secţia de box de la CSM Ploieşti are 50 de sportivi în momentul de faţă, de care se ocupă antrenorul coordonator Titi Tudor, împreună cu Adrian Pârlogea (amândoi fiind tehnicieni ai lotului naţional), Iulian Ilie şi Valentin Nica, ultimii doi pregătind grupele de juniori şi de iniţiere.

Pentru acest sezon, gruparea ploieşteană şi-a atins, deja, obiectivele, reuşind, prin intermediul tânărului Alberto Biro (în foto, sus, alături de antrenorul Titi Tudor, cu trofeele de la Europene), chiar o performanţă de nivel internaţional, acesta devenind vicecampion european de juniori pentru a doua oară la rând. Pentru CSM Ploieşti au mai punctat, totodată, în acest an, Roberto Ioniţă, medaliat cu argint la Naţionale şi câştigător al Cupei României, George Dumitrescu, medaliat cu bronz la Naţionale, Alexandru Cotigă, medaliat cu argint la Cupa României, Florin Mihai, medaliat cu bronz la Cupa României, în vreme ce, săptămâna trecută, seniorii Georgian Tudor (în foto, jos, la o sesiune specială de pregătire cu antrenorul ploieştean – sportiv medaliat cu bronz în 2011 la Campionatul Mondial de juniori) şi Tiberiu Porcoi şi-au adjudecat medaliile de bronz la Centura de Aur.

Astfel, o primă parte a anului cu performanţe îmbucurătoare pentru secţia ploieşteană condusă de antrenorul Titi Tudor, despre rezultate acesta spunând: „Suntem la mijlocul anului şi ne-am îndeplinit obiectivul de medalii. Însă, cel mai important este că am creat un mediu propice pentru ca aceşti tineri de perspectivă ai ţării să progreseze, iar ei au confirmat şi ne oferă încredere pentru viitor. În plus, sunt foarte mulţumit de nivelul atins de Alberto Biro, care a devenit dublu vicecampion european, acesta având mari şanse să ajungă campion mondial”.

De menţionat că Biro va participa, în perioada 2-12 septembrie, la Campionatele Mondiale de juniori, care vor avea loc în Rusia, la Sankt Petersburg, delegaţia României fiind condusă de antrenorii Titi Tudor şi Adrian Pârlogea.

Despre copiii care vin la box, tehnicianul ploieştean a mai adăugat: „De regulă, acest sport nobil îl urmează copii din familii din clasa socială mijlocie sau mai jos, iar foarte mulţi sunt din provincie. Aici intervine munca noastră, a antrenorilor, anume să-i educăm şi să-i formăm pentru performanţă. În prezent, copiii au foarte mult timp la dispoziţie şi pot urma căi greşite. Cei mai mulţi campioni mondiali din box au provenit din familii cu probleme sau aflate în sărăcie. Chiar şi Leonard Doroftei este un exemplu asemănător, fiind crescut de mama sa şi de bunic, cu posibilităţi financiare reduse, şi iată că a ajuns campion mondial şi acum este preşedintele Federaţiei Române de Box. Reprezintă, astfel, un exemplu pentru toţi că oricine se poate realiza ca om şi poate ajunge o personalitate în societate prin propria forţă şi voinţă”.

Tocmai de aceea antrenorul Titi Tudor încearcă să realizeze la Ploieşti și o academie de box pentru copii proveniţi din medii defavorizate. În plus, acesta a dorit să accentueze faptul îngrijorător că există mulţi copii care nici nu ştiu să alerge corect: „Din păcate, nu se mai lucrează în şcoli aşa cum ar trebui la nivelul educaţiei fizice şi sport. Trebuie, în primul rând, ca în şcoală să se creeze un mediu pentru ca elevii să înveţe primii paşi în sport pentru că doar aşa am avea o societate sănătoasă, indiferent dacă aceştia vor urma un sport de performanţă sau nu. În prezent, vin copii la noi care nici nu ştiu să alerge corect, iar asta este o problemă care ţine de modul în care sunt învăţaţi la şcoală şi în familie, până la urmă, situaţie care trebuie să se schimbe”.

Totodată, secţia de box întâmpină o mare problemă cu privire la spaţiul de pregătire. Pugiliştii ploieşteni se antrenează în Sala „Upetrom”, însă, în momentul de faţă, clubul municipal plăteşte chirie de 1000 de euro lunar plus utilităţile pentru pregătirea în arena respectivă. Iar din octombrie gruparea ploieşteană a fost anunţată că va trebui să-şi găsească un alt spaţiu de antrenament, fapt care îl dezamăgeşte pe antrenorul emerit Titi Tudor, care a muncit efectiv la construirea arenei.

„Situaţia sălii de antrenament este foarte grea, deoarece peste foarte puţin timp ar trebui să ne mutăm. Dar, această sală reprezintă templul boxului românesc, unde campioni mondiali precum Adrian Diaconu, Francisc Vaştag şi Leonard Doroftei s-au antrenat. Astfel, sala are o mare tradiţie în boxul românesc, iar toată lumea ştie unde să ne găsească dacă doreşte să urmeze o carieră în această disciplină olimpică. De aceea, mi-ar plăcea să se găsească o soluţie pentru a putea continua aici”, a mai declarat tehnicianul ploieştean.

Din câte se pare, însă, ar putea exista posibilitatea ca municipalitatea să cumpere sala de box, după cum a declarat chiar viceprimarul Raul Petrescu. 

Sala „Upetrom” a fost construită în 1982, la inaugurare organizându-se o gală internaţională în care au evoluat pugilişti din România şi din Ţara Galilor, de asemenea au mai fost organizate gale internaţionale, precum şi campionate naţionale şi alte concursuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.